Kaustisen seutukunnan ja SydänSuomessa alueiden väki kävi tutustumassa Vieremän biokaasuekosysteemiin.

Ekosysteemin mallia Vieremältä

Kaustisen seudulla ja SydänSuomessa alueilla on paljon potentiaalia biokaasun jalostamisessa. Molemmilla alueilla on mielenkiintoisia avauksia laitosten synnyttämiseksi, joten oli luontevaa käydä vierailulla Vieremällä, jossa pieni reilun 3000 asukkaan kunta on tehnyt esimerkillistä työtä biokaasuekosysteemin eteen.

Vieremän biokaasuekosysteemi pähkinänkuoressa

Vieremän Kumppanuusyrityskylä, Ponsse Oyj ja Vieremän Lämpö ja Vesi Oy ovat keskeisessä roolissa biokaasuekosysteemin kysynnän luojina. Verkostossa käytetään n. 5 GWh biokaasua ja kaasu toimitetaan putkilla raakakaasuna alueen tilallisten itse investoimilta laitoksilta. Raakakaasu voidaan käyttää sellaisenaan teollisuusalueella tai se voidaan puhdistaa ja paineistaa tarpeen mukaan, mm. paineistetun biokaasun (CBG) tankkausasemalle, joka alueelta myös löytyy. Toimitusvarmuutta parantavat Vieremän Lämpö ja Vesi Oy:n kaukolämmön varavoimalaitos sekä nesteytetyn biokaasun varastosäiliö. Näin käyttäjät voivat luottaa, että kaasua ja lämpöä on aina saatavilla ja kaasun toimittajat tietävät, että kysyntää on. Lisäksi Vieremän kunta on panostanut kysynnän luomiseen muuttamalla auto- ja konekalustoaan kaasukäyttöisiksi. Vieremän kunta on rakentanut 14 kilometriä kaasuputkea, johon liittyminen madaltaa tilallisten kynnystä ryhtyä biokaasun tuottajiksi.


Kuva: Vieremän tekninen johtaja Mikko Kajanus esittelee raakabiokaasulinjan päätepistettä, josta löytyvät paineistus- ja puhdistusyksikkö. Takana näkyy kontti, jossa tekniset laitteet ovat sekä betonimuuri, joka toimii turvana paineistettua kaasuja sisältävien kaasukonttien ympärillä.

Ympäristöystävällisen energian käyttö osuu suoraan kunnan strategian ytimeen

Vieremän kuntastrategiassa korostuvat vahva elinkeinoelämä sekä biotalouden edelläkävijyys. Strategia nostaa esiin myös maatalouselinkeinon ympäristöystävällisyyden. Näillä teemoilla on ollut helppo perustella biokaasuekosysteemiin investoimista.

Vieremän Lämpö ja Vesi Oy vastaa biokaasuverkoston kestävyysjärjestelmästä ja näin ollen tilallisten on helppo osoittaa olevansa olennainen osa sitä - ravinteet kiertävät biokaasulaitoksissa hyvin, tuotettu biokaasu on lähes nollapäästöinen energianlähde ja kaasun siirto putkilla on ympäristölle parempaa kuin rekkaralli.

Teollisuusalueella toimivan tai sijoittumista harkitsevan näkökulmasta alue on houkutteleva, koska siellä on monia mahdollisuuksia käyttää uusiutuvaa energiaa. Biokaasun lisäksi tarjolla on aurinko- ja tuulivoimaa.

Mitä opimme tästä?

Olemalla aktiivisesti yhteydessä yrityksiin ja tilallisiin, kunta voi toimia koordinoivana tahona, joka tunnistaa eri toimijoiden tarpeet ja tuotantopotentiaalit. Pikkuhiljaa on pystynyt syntymään järjestelmä, jossa muna-kana-ongelma saadaan purettua auki ja kysyntä ja tarjonta lähtevät kasvamaan. Biokaasuekosysteemillä on nyt hyvä alku, jossa mukaan voidaan ottaa sopivaan tahtiin uusia tuottajia ja uusia käyttäjiä.

Semukas-hanke

Seutujen välinen muutos ja kasvu -hanke toimi vierailun järjestäjänä. Hankkeen tavoite on luoda uusia vahvempia yritysverkostoja Kaustisen seutukunnan ja SydänSuomessa alueiden sisällä ja alueiden välillä. Hanke on saanut 80% EU-rahoituksen Keski-Pohjanmaan liitolta Oikeudenmukaisen siirtymän (JTF)-rahastosta. Hankkeiden omarahoitusosuudesta 20% vastaavat toteuttaja-alueiden kunnat.

Lisää kuvia


Kuva: Aurinkopaneeleja on otettu käyttöön aluksi pienempi pätkä. Tällä hetkellä on käynnissä laajemman teollisen mittakaavan aurinkopuiston suunnittelu sekä yhteiskartoitus teollisuusalueen kattojen hyödyntämisestä.


Kuva: Tässä ihmetellään Turkista tuotua nesteytetyn biokaasun säiliötä. Suomalainen kemikaalien varoitusmerkistö ei vielä tunne nesteytettyä biokaasua, joten tornissa seisoo "Maakaasu LNG".

Palaa artikkelilistaan