Personer från regionerna Kaustby och SydänSuomessa besökte ekosystemet för biogas i Vieremä.

Ekosystemmodellen från Vieremäki

Regionerna Kaustby och SydänSuomessa har stor potential för biogasbearbetning. Båda regionerna har intressanta öppningar för att skapa anläggningar, så det var naturligt att besöka Vieremä, där en liten kommun med drygt 3 000 invånare har gjort ett föredömligt arbete med ett ekosystem för biogas.

Ekosystemet för biogas i Vieremä i ett nötskal

Vieremä Partnership Enterprise Village, Ponsse Oyj och Vieremän Lämpö ja Vesi Oy spelar en nyckelroll när det gäller att skapa efterfrågan på ekosystemet för biogas. Nätverket använder cirka 5 GWh biogas och gasen levereras via rörledning som rågas från anläggningar som investerats av de lokala jordbrukarna själva. Rågasen kan användas som den är på industriområdet eller så kan den renas och komprimeras efter behov, bland annat till en tankstation för komprimerad biogas (CBG) som också finns på området. Försörjningstryggheten förbättras av ett reservkraftverk för fjärrvärme från Vieremän Lämpö und Vesi Oy och en lagringstank för flytande biogas. Detta innebär att användarna kan vara säkra på att gas och värme alltid kommer att finnas tillgängliga och att gasleverantörerna vet att det finns en efterfrågan. Dessutom har Vieremä kommun investerat i att skapa efterfrågan genom att konvertera sin bil- och maskinpark till gas. Vieremä kommun har byggt en 14 km lång gasledning, vilket sänker tröskeln för jordbrukare att bli biogasproducenter.


Foto: Mikko Kajanus, teknisk direktör på Vieremä, visar slutpunkten för råbiogasledningen, där kompressions- och reningsenheten är placerad. I bakgrunden syns containern där den tekniska utrustningen är placerad och betongväggen som fungerar som en säkerhetsbarriär runt behållarna med komprimerad gas.

Användningen av miljövänlig energi är en central del av kommunens strategi

Vieremäs kommunstrategi betonar en stark företagssektor och en banbrytande roll inom bioekonomin. Strategin lyfter också fram jordbrukssektorns miljövänlighet. Dessa teman har gjort det lätt att motivera investeringar i ekosystemet för biogas.

Vieremän Lämpö ja Vesi Oy ansvarar för biogasnätverkets hållbarhet och det är därför lätt för jordbrukarna att visa att de är en integrerad del av det - näringsämnena cirkulerar väl i biogasanläggningarna, den producerade biogasen är en energikälla med nästan nollutsläpp och gastransport i rörledning är bättre för miljön än lastbilstransporter.

För den som driver eller överväger att etablera sig i ett industriområde är området attraktivt på grund av de många möjligheterna till förnybar energi. Förutom biogas finns sol- och vindkraft.

Vilka lärdomar kan vi dra av detta?

Genom att aktivt samarbeta med företag och jordbrukare kan kommunen fungera som ett samordnande organ som identifierar de olika aktörernas behov och produktionspotential. Så småningom har ett system kunnat växa fram där problemet med hönan och ägget kan lösas och där efterfrågan och utbud börjar växa. Ekosystemet för biogas har nu fått en bra start med nya producenter och nya användare som kommer ombord i lämplig takt.

Semukas-projektet

Besöket organiserades av projektet Interregional Change and Growth. Syftet med projektet är att skapa nya och starkare affärsnätverk inom och mellan regionerna Kaustby och SydänSuomessa. Projektet har erhållit 80% EU-finansiering från Mellersta Österbottens förbund inom ramen för Just Transition Fund (JTF). Den 20-procentiga självfinansieringsandelen av projekten bärs av kommunerna i de genomförande regionerna.

Fler bilder


På bilden: Utformningen av en större solcellspark i industriell skala pågår för närvarande, liksom en gemensam studie om användningen av hustak på en industrianläggning.


Bild: LNG ingår ännu inte i det finska systemet för varningsmärkning av kemikalier, så på tornet står det "Maakaasu LNG".

Återgå till artikellistan